България е на първите места в Европа по "ефективност на разходите" според Financial Times

В "специалния доклад" на Financial Times от първото тримесечие на 2020 г. (www.fdintelligence.com) за европейските градове и региони на бъдещето 2020-2021 г. България също се появява с някои интересни ситуации и места. Сред източните държави членки на ЕС България е сред най-слабо разбираемите, особено от тези, които не живеят и не се информират в страната. Ето защо, когато авторитетен източник като Financial Times наред с многобройните си анализи и статистики поставя София сред първите три европейски града по "ефективност на разходите" (след Тбилиси и Минск), човек се чувства малко по-малко извън радара на основния информационен поток. Нека не забравяме, че Financial Times е в известен смисъл един от двигателите на консенсуса и влиянието в световния капитализъм и със сигурност ориентира анализите си с оглед на интересите на своите заинтересовани страни, инвестиционни фондове, големи консултантски фирми, банки и т.н. ....

София е класирана и на девето място сред градовете на бъдещето в Източна Европа, след Варшава и Москва, а Русе, Бургас и Пловдив са съответно на първо, трето и четвърто място в класацията на малките европейски градове по "Икономическа ефективност". От друга страна, в бъдещите региони на Източна Европа регионът на София е класиран на шесто място. Като цяло тогава регион Русе и регион София (не градът) са класирани съответно на първо и девето място сред малките региони на Европа по "Икономическа ефективност".

Накратко, за съжаление все още не е в класациите за най-добра свързаност или оптимална среда за правене на бизнес, България се нарежда на челно място по ефективност на разходите. В свят на взривяващо се потребление и нарастващи разходи за домакинствата, но и за бизнеса, това е факт, който не е за подценяване. Особено от италианските компании, които биха могли да се възползват в немалка степен от една не твърде претенциозна и скъпа среда за установяване на своите производствени и бизнес единици.
Назад към блога