Изкуственият интелект ще повлияе на 60 процента от работните места (Fmi)

Великата на България, Кристалина Георгиева, отдели време в интервюта и интервенции по телевизията и социалните мрежи, за да пледира за по-голямо внимание и инвестиционен капацитет от страна на всички икономически развити страни в областта на образованието и технологиите, така че условията са създадени, за да участват в икономическото развитие, което ще има в резултат на революцията в използването на изкуствения интелект в почти всички области на икономиката и социалния живот. Сега сме във фаза на внедряване, а не в експериментална фаза. Времето за учудване и съмнение отмина, състезанието е отворено и няма да се дава отстъпка.
Развитието на изкуствения интелект (ia) поражда „загриженост“, но също така предлага „големи възможности“ във време, когато растежът на световната икономика е слаб, каза в интервю българката Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). с Afp.
Георгиева се основава на доклад на МВФ за въздействието на IA върху заетостта и глобалната икономика, съставен преди Световния икономически форум, открит на 15 януари в Давос, Швейцария.
Според доклада ia ще засегне 60 процента от работните места в развитите икономики и може да разшири пропастта между богатите и бедните страни.
„В световен мащаб изкуственият интелект ще повлияе на 40 процента от работните места“, каза Георгиева. "Колкото по-квалифицирана е една работа, толкова по-големи ще бъдат последствията." Според директора на МВФ ia може да доведе и до „големи увеличения на доходите за някои категории“.
ИИ може да изостри неравенството в заплащането с отрицателни последици за средната класа, докато работниците, които вече имат високи доходи, могат да видят допълнителни увеличения.
„Много ефекти са непредвидими, но вероятно ще трябва да се разработят механизми за споделяне на печалбите от производителността“, добави Георгиева.
Основният страх на МВФ обаче е, че ia ще увеличи разликата между напредналите страни и всички останали. „За да избегнем това, трябва да помогнем на бедните страни да се възползват от възможностите, предлагани от ia“, каза Георгиева.
По отношение на глобалната икономика директорът на МВФ призова правителствата да положат необходимите фискални усилия, за да се справят с шоковете от последните години, включително пандемията, войната в Украйна и рязкото увеличение на цените, на фона на високия дълг в много страни.
„В някои държави проблемът с дълга е много сериозен“, каза Георгиева. „Те рискуват да станат неплатежоспособни или да се наложи да отделят голяма част от доходите си за обслужване на дълга си, ограничавайки способността им да инвестират и финансират основни услуги.“
„Правителствата трябва да възстановят своите фискални резерви, за да бъдат готови за непредвидени събития“, добави тя.
Георгиева обаче алармира за рисковете от увеличаване на държавните разходи в много страни, „Тази година ще се проведат избори в почти осемдесет държави и знаем какво се случва в предизборната кампания“.

Назад към блога